Kwasy tłuszczowe Omega-3 to rodzaj wielonienasyconych tłuszczów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Przede wszystkim są dobre dla serca, mózgu i wzroku.
Ich korzystny wpływ został pozytywnie zaopiniowany przez EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, z ang. European Food Safety Authority), oraz potwierdzony oficjalnymi oświadczeniami zdrowotnymi.
Organizm ludzki nie jest w stanie sam wyprodukować kwasów Omega-3, dlatego powinny być stałym elementem naszej diety. Ich naturalnym źródłem są m.in. tłuste ryby morskie tj. łosoś, śledź, makrela (zalecane spożycie min. 2-3 x/ tyg4).
Niestety Polacy spożywają mało ryb – na przykład w porównaniu z Norwegami niemal 4 razy mniej. Jeśli nie lubimy ryb lub po prostu jemy ich mało, warto pomyśleć o uzupełnieniu diety wysokiej jakości suplementem.
W OmegaMarine™ Premium składniki zostały dobrane tak, aby uzupełnić dzienne rekomendowane zapotrzebowanie na kwasy Omega-33.
1 Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg EPA i DHA dziennie
2 Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250 mg DHA dziennie
3 Źródło: https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2815. Rekomendowana dzienna porcja OmegaMarine™ Premium (2 kapsułki) zawiera 275 mg DHA + EPA.
4 Źródło: https://knowledge4policy.ec.europa.eu/health-promotion-knowledge-gateway/food-based-dietary-guidelines-europe-table-9_en